pcelica-gif Pčelinjaci stanković Mladenovac
Pcelinjaci stankovic Mladenovac
Pcelinjaci stankovic on google my bussines
Pcelinjaci stankovic fb-page
Pcelinjaci stankovic fb-page
Pcelinjaci stankovic fb-page
slika pozadine menija slika pozadine menija

Kako vremenske prilike utiču na pčele


 


Kako vremenske prilike utiču na pčele

Svaki pčelar sa odredjenim iskustvom upoznat je sa svojom pčelom. Zna šta joj prija a šta smeta. Vremenske prilike imaju velikog uticaja na pčele, na njihovo radno raspoloženje i snagu košnica.

U pčelarstvu postoji par bitnih momenata vezanih za vremenske uslove.

1. Pčela voli lepo vreme.

Njen let je vezan za sunčano i toplo vreme sa temperaturama preko 16 stepeni. Po lepom vremenu najbolje opšti sa prirodom.

2. Češći izostanak paše

U proleće zbog priliva hladnih i mraznih dana krajem aprila sa dugim kišnim periodima cvetanje cveća i voća je slabijeg inteziteta. Kao posledica toga češće je pojava rojenja na pčelinjacima i smanjenje snage društva.

3. Vlaga

Velika vlaga ne pogoduje dobrom zdravstvenom stanju pčela. Usled povećane vlage moguće je pojavljivanje odredjenih bolesti.

4. Pčela je odličan prognostičar vremena

Za razliku od čoveka pčela ima istančana čula za temperaturu i polarizovanu svetlost kojima odredjuje kako vreme predstoji. Kada je vreme oblačno pčeli je dovoljan samo mali deo neba koji nije pod oblacima da sazna da li je očekuje toplo ili hladno vreme.

5. Vremenske nepogode leti

U letnjim mesecima pak lako je prepoznati kada stiže kiša i zahladjenje. Pčela tada ako je na paši žurno grabi svojoj kući natovarena nektarom i polenom i za kratko vreme se sva vrati u košnice.

6. Pčela zna kakva zima predstoji

Propolis je prirodan antibiotik u košnici kojim pčela leči svoje bolesti. Pčela instiktivno zna kakva je vreme očekuje i krajem leta sakuplja veće ili manje zalihe propolisa. Što više donese propolisa veće su šanse da zima bude duga i hladna i obrnuto.

7. Brade na pčelinjaku u letnjim mesecima

Kada su visoke temperature i žega vlada u prirodi pčela izlazi ispred košnice kako bi omogućila bolju ventilaciju i rashladjivanje legla. Ta se pojava u žargonu naziva bradom na košnici


Pcelinjak zimi