pcelica-gif Pčelinjaci stanković Mladenovac
Pcelinjaci stankovic Mladenovac
Pcelinjaci stankovic on google my bussines
Pcelinjaci stankovic fb-page
Pcelinjaci stankovic fb-page
slika pozadine menija

Med u saću- Slatko kao med, Zdravo kao vosak

 

Med u saću

Med u saću prestavlja kombinaciju meda i voska u svetlom devičanskom saću tj u saću u kojem nije bilo izvodjenja legla.

Kombinacija meda i voska prestavlja sinergiju lekovitih i hranjivih osobina meda i čudesnih osobina pčelinjeg voska koji prestavlja proizvod sa hiljadu namena.

U odnosu na sam med kilogram meda u saću je skuplji jer se saće koje je mlado i novo seče i prodaje zajedno sa medom.

Saće sa medom i pčelom

Način dobijanja meda u saću

Za proizvodnju meda u saću pčelinja zajednica mora da bude jaka kako bi donela dovoljno meda i kako bi kasnije poklopila taj isti med što je moguće više.

Biramo isključivo najbolje ramove koje možemo naći na pčelinjaku koji moraju biti isključivo sa medom bez prisustva polena i perge u njima.

Ramove sa medom vadimo iz košnice, pregledamo njihovu poklopljenost i zatim iz njih sečemo komade saća koje potom stavljamo u teglu i zalivamo sa bagremovim medom.

Bagremov med koristimo jer sporo kristališe za razliku od livadskog i šumskog meda kod kojih je vreme kristalizacije veoma kratko.

Saće u medu - komad ekstra devičanskog saća u Bagremovom medu

Lekovita svojstva

Žvakanje meda sa saćem ima višestruke koristi za organizam.

Med u saću poseduje antibakterijsko, antiprotozično, antimikotičko, protivalergijsko i protiv upalno dejstvo. Narodna medicina pouzdano zna da je žvakanje voštane mase saća korisno za sluzokožu svih organa za disanje.

Med u saću poboljšava imunitet i jača otpornost na prehlade. Svojim delovanjem utiče na sluzokožu usne duplje i čisti zube od kamenca.

On prestavlja odlično sredstvo u borbi protiv upale sinusa, čisti pluća a bogat je i vitaminom A,

Žvakanjem meda u saću jedan deo voska ostaje u organizmu, prolazi kroz creva, te utiče na zarastanje čireva i hemoroida. Vosak se ne razgradjuje u crevima jer ljudski organizam nema te enzime.

Jedina životinja koja je to u stanju jeste voskov moljac koji se hrani voskom i u stanju je da za kratko vreme upropasti saće u kojem je zaležen. Jedino taj mali insekt ima enzime koji deluju i na neke bakterije kao što je bakterija uzročnik tuberkuloze.

Najbolji komadi saća u bagremovom medu - 100% čista priroda

Način upotrebe

Naročito je korisno uzimati ga kod pojave oboljenja kao što su: upala usne šupljine, upala grla, prehlade, angine, upala nosne šupljune i upala sinusa, astma i sl.

Jedna "porcija" meda sa saćem ili poklopcima svakog dana predstavlja dobru preventivu od pomenutih oboljenja. Međutim, ukoliko se pojavi i razvije bolest, trebalo bi uzimati 3-5 "porcija" dnevno . "Porcija" je jedan zalogaj.

Svaki zalogaj zadržati u ustima i žvakati ga što duže (oko 15 minuta) a ostatak ispljunuti.

Med u saću u velikoj amfori