pcelica-gif Pčelinjaci stanković Mladenovac
Pcelinjaci stankovic Mladenovac
Pcelinjaci stankovic on google my bussines
Pcelinjaci stankovic fb-page
Pcelinjaci stankovic fb-page
slika pozadine menija

Crni tartufi u medu


 

Crni tartufi u medu

Sa ponosom vam prestavljamo Crni tartuf u bagremovom medu.

Uzivajte u najlepšim aromama meda i prefinjenim mirisima i ukusima crnog letnjeg tartufa

Sunce našem medu daje boju i kvalitet a ljubav prema psima i tartufima i prirodi čini naše proizvode još boljim

Sačinjeni od onoga najboljeg što nam priroda može ponuditi, tartufi u medu plene svojim kvalitetom te prestavljaju vrhunsku poslasticu koja budi sva čula. A sve što je od prirode i treba biti tako, da se dugo pamti jedinstvenost i neponovljivost svakog zalogaja

Ukusni ali ne i napadni tartufi i med zajedno su savrsena poslastica za vas i vašu porodicu.

Odlični su kao dodatak jelima ali se mogu koristiti i sami, direktno iz tegle.

PS.....Probajte i uverite se i sami.


crni tartuf u medu

Šta su tartufi

Tartufi su pečurke iz roda Tuber koje se razvijaju potpuno ukopane u zemlju. Rastu u simbiozi sa korenom nekim listopadnih drveća kao što su hrastovi lužnjaci, lipe, topole, vrbe, leske, i dr.

U zavisnosti od drveta gde rastu zavisi i miris samog tartufa. Tartufi su poznati po svom jakom mirisu ali ne mirišu u toku celog perioda rasta već samo kad su im spore razvijene. Rasejavaju se pomoću svog mirisa koji doziva druge životinje da ih iskopaju i pojedu.

Kako spore tartufa nisu razgradljive u telu sisara one prođu neoštećene kroz njihov probavni trakt i bivaju izbačene zajedno sa ostalim izmetom na neko drugo mjesto. Ako je izmet pao u blizini nekog listopadnog drveta, stvoriće se nova mikoriza.

Letnji tartuf ima oblik krompira, površina im je pokrivena grbama različite veličine i oblika, a boja im je crna.Na presjeku im je meso ima izgled mermera sa sitnim žilicama. Neuglednog izgleda, raste od veličine trešnje, do veličine jabuke, no nije retkost da se nađu i veći primerci.

Krasi ga specifičan, jak miris koji podseća na koren, zemlju, stari sir, te je neuporediv s bilo čime. koji se ili voli ili nevoli.


crni tartuf na tanjiru

Kako se nalaze tartufi

Za razliku od ostalih gljiva, tartuf raste pod zemljom gdje na dubini od dvadesetak do tridesetak centimetara razvija svoje plodište.

Za nalaženje tartufa koriste se za tu svrhu specijalno obučeni psi rase Laggoto Romagnolo.

To su pre svega radni psi istančanog njuha koji u zamenu za pažnju koju se poklanja nagradjuju vlasnika pronalaženjem i iskopavanjem tartufa.


Aronija u medu