pcelica-gif Pčelinjaci stanković Mladenovac
Pcelinjaci stankovic Mladenovac
Pcelinjaci stankovic on google my bussines
Pcelinjaci stankovic fb-page
Pcelinjaci stankovic fb-page
Pcelinjaci stankovic fb-page
slika pozadine menija

Med - Karakteristike, kristalizacija, lekovitost i upotreba


 

Šta je Med

Med proizvode medonosne pčele. One sakupljaju nektar sa cvetova ili druge slatke sokove sa živih delova biljaka, prerađuju ga i obogaćuju čudesnim materijama iz svog organizma, skladište u voštanim ćelijama saća u kome med sazreva.

Za razliku od belog šećera (puka energija) i drugih zaslađivača, med je riznica supstanci neophodnih za zdravo funkcionisanje organizma.

Med sadrži 37 mineralnih materiјa( aluminiјum, bor, gvoždje, јod, kalciјum, siliciјum, magneziјum, mangan, bakar, nikl, kalaј, olovo, sumpor, hrom, cink i dr. ),
skoro sve aminokiseline (17) koјe dolaze iz nektara i polena, broјne vitamine (B1, B2, B3, B6, B12, S, N, A, K, E, folna kiselina), organske kiseline i aromatične materiјe.

Zahvaljuјući velikom sadržaјu prostih šećera, vitamina, mineralnih materiјa, med јe dragocena , lako svarljiva hrana, koјa posle unošenja u organizam, direktno prelazi u krvotok i vrlo je pogodna za decu, sportiste, stare i iznemogle.

med u ramu u sacu

Istorija upotrebe meda

Prvi pisani tragovi o korisćenju meda nadjeni su na mesopotamijskim glinenim tablicama iz vremena pre hrista.

Stari jevreji koristili su med kao lek u medicini ali i za pravljenje pića

Arabljani su pridavali veliku važnost medu. U islamskom zakoniku stoji: iz tela pčelinjeg izlazi tečnost koja je lek za ljude. Arapski lekari El madjoussy i el Basary veoma uspesno su koristili med u svojoj praksi.

"Sirijska knjiga lekova" sadrzi 300 recepata u kojima se pored ostalog koristio med.

Stari egipćani znali su za laksativne osobine meda i koristili ga kao lek protiv glista. U egipatskoj medicinskoj literaturi iz 4 veka pne navode se mnogi recepti u čijem sastavu se nalazio med, sa savetima i uputstvima kako ga upotrebljavati za lečenje stomačnih, bubrežnih, očnih i drugih oboljenja.

U drevnoj kini med je bio poznat kao lek pa ne čudi što u najstarijoj kineskoj knjizi stoji: Med leči unutrašnje organe, uliva snagu, stišava groznicu.

U staroj Indijskoj - medicinskoj knjizi "Ajur Veda" - "Knjiga života" kaže se da ljudski život može biti produžen jedino eliksirom i dijetetskom ishranom u čiji sastav ulazi med i mleko.

Mnogo je razloga za upotrebu meda jer je on u isti mah i hrana i lek. Koristimo ga redovno kako bi bolje podnosili fizičke i umne napore i kako bi telo osnažili i pomogli mu da se izbori sa raznoraznim izazovima savremene civilizacije.

hipokrat

Kako nastaje med

Za proizvodnju 1kg meda pčela mora da poseti oko 10 miliona cvetova i da pri tom obavi oko 120 hiljada letova.

Da bi sakupila nektar pčela obilazi mnoštvo različitih cvetova služeći se čulima vida i mirisa

Nektar koji je pčela preko svog usisnog aparata pokupila sa cvetova, skladišti se u mednom želudcu i tako transportuje do košnice.

Pretvaranje nektara u med je složen fizički, hemijski i fiziološki proces. U košnici pčelu sa njenim tovarom dočekuju druge pčele koje od nje preuzimaju nektar. Pčela primateljica oslobadja pčelu sakupljačicu nektara i neko vreme ga drži u sebi.

Tu se nektar podvrgava preradi koja je počela već u telu sakupljačice. U mednom želudcu dolazi do višestrukog obogaćivanje nektara fermentima , organskim kiselinama ,vitaminima, bakteriocidnim materijama i drugim korisnim materijama.

Pri preradi nektar gubi svoju najveću količinu vode i obogaćuje se enzimima( invertazom, amilazom i dr) koje se luče iz žlezda pčela. Enzimi invertuju saharozu u nektaru do glukoze i fruktoze i nakon obavljenog procesa, pčela odlaže nektar u saće.

Kad su pčele primateljice suviše zauzete svojim poslom, pčele sakupljačice nektar odlažu na zidove ćelija saća da visi gde nektar brzo gubi svoju vlagu.

U košnici usled specifične mikroklime gde leti pčele svojim mahanjem krila upumpavaju vazduh, vlaga iz nektara brzo isparava.

Da bi došlo do dovoljnog isparavanje vlage, pčela jednu kap nektara po više puta prenosi iz jedne kućice saća u drugu sve dok deo vlage ne ispari i med ne postane dovoljno gust.

pcela na cvetu od kajsije

Lekovite osobine meda

Med poseduje sledeća svojstva:

 • Antibakterijsko
 • Antimikotičko
 • Antioksidativno
 • Antiimflamatorno
 • Antiprotozoično
 • Antimutageno

Ta svojstva ne mogu se pripisati jednoj odredjenoj komponenti meda već su ona proizvod združenog delovanja mnogih materija.

Neke od tih materija su:
 • Fitocinidi
 • Niska pH vrednost meda
 • Osmotski pritisak
 • Dejstvo vodonik peroksida

Vrsta biljke od koje je sakupljan med igra ulogu u antibakterijskom delovanju zahvaljujući fitocinidima, protivmikrobnim materijama iz biljaka sa bakteriostatičnim ( zaustavljaju rast bakterija) i bakteriocidnim dejstvom ( ubijaju bakterije ).

Organske kiseline prisutne u medu stvaraju kiselu sredinu sa niskom PH vrednošću od 3,2 do 4,5. To nije pogodna sredina za razvoj mikroba.

Osmotski pritisak u medu isušuje okolinu uzimajući vodu i time ne dozvoljava razvoj bakterija.

Sadržaj vode u medu je od 15-20% ali snažna interakcija molekula šećera sa molekulima vode ostavlja vrlo malo raspoloživih molekula vode koji bi pogodovali životu mikroorganizama.

Jedna od najvažnijih antibakterijskih supstanci u medu je vodonik peroksid.

Nastaje spajanjem glukoze s vodom i kiseonikom pri čemu se stvara glukonska kiselina i vodonik peroksid. Proces se odvija zahvaljujući enzimu glukozooksidazi koji je pčela ugradila u med.

Vodonik peroksid je poznat kao sredstvo za dezinfekciju rana.

U bolnicama na zapadu med se često previja na ranu jer deluje protiv bakterija otpornih na sve medikamente što je tamo čest slučaj.

Stavljen na posekotinu, med značajno smanjuje ožiljak koji se zarastanjem stvara.

bagremov i livadski med na standu

Dejstvo meda na organizam


Najvažnija lekovita svojstva meda:

 • Poboljšanje opšte odbrambene sposobnosti organizma
 • Poboljšanje cirkulacije krvi
 • Jačanje snage srca i regulisanje srčanog ritma
 • Poboljšanje varenja hrane
 • Ubrzavanje obnavljanja krvnih elemenata
 • Poboljšanje izlučivanja otpadnih i toksičnih materija ( detoksikacija organizma )
 • Tonizirajuće dejstvo na nervni i srčani mišić
 • Antistresno dejstvo ( sadrži dosta antioksidanasa )
 • Deluje protiv gojaznosti, smanjuje telesnu masu i masno tkivo

bagremov i livadski med na standu

Med u ishrani sportista

Pčelinji proizvodi, uključeni u racionalnu ishranu sportista, poboljšavaju njihovu fizičku kondiciju i brojne funkcije organizma, a znatno ubrzavaju i proces obnavljanja snage posle fizičkih naprezanja vraćajući raspoloženje.

Zahvaljujući svojoj kaloričnosti, čak i umalim količinama proizvodi iz košnice su idealni pomagači organizma.

Za sportiste koji intezivno treniraju, pitanje fizičke kondicije i brze obnove snage je veoma bitno. Stoga nije iznenadjujuće što se med nalazi u svakodnevnoj ishrani sportista.

Posebno je značajno brzo usvajanje sastojaka iz meda, glukoze i fruktoze, vitamina, minerala, enzima, mikroelemenata i drugih materija.

Prilikom treninga i na takmičenjima sportisti čine maksimalne napore u kratkom vremenskom intervalu i tom prilikom njihov organizam troši ogromnu fizičku energiju.

Takve gubitke potrebno je brzo nadoknaditi a upravo je to osobina meda, jer glukoza brzo dospeva u tkiva pojačavajući rad mišića.

Poznato je da su u staroj grčkoj vojnicima i sportistima davali med pre borbe i takmičenja.

Zbog svoje energetske vrednosti med je našao primenu i u ishrani kosmonauta.

Najbolji efekti se postižu ako se uzme 1-2 kašike meda rastvorenog u čaši mlake vode pola sata pred trening ili nastup.

Takodje med se preporučuje i u ishrani vojnika kao strategijske rezerve.

bagremov i livadski med na standu

Med u ishrani dece

Svi se mi sećamo jutarnjih obroka koja su pored hleba sadržala još i med i mleko.

Med je odlična hrana u ishrani mališana čiji je organizam još nedovoljno razvijen, a koja energiju obilno koriste kroz svakodnevnu igru.

Zahvaljujući ishrani sa medom deca brže i pravilnije rastu i brže se oporavljaju kad nastupi prehlada.

Med sadrži obilje vitamina, minerala, enzima i drugim materija bitnih tokom razvoja.

Pored toga med kod dece poboljšava varenje, sprečava proliv, nadimanje i grčeve u crevima, prekida povraćanje i otklanja zatvor.

Treba ga davati deci počevši od navršene godinu dana života po 1/3 kašičice sat i po pre jela ili 2-3 sata posle obroka.

Treba ga u ishranu uvoditi postepeno naročito ako su roditelji alergični prema medu.

bagremov i livadski med na standu

Sastav meda


Tipičan sastav meda:

 • Fruktoza 38%
 • Glukoza 31%
 • Saharoza 10%
 • Voda 17%
 • Pepeo 0,17%
 • Ostalo 3,83%

Energetska vrednost meda:

Merna količina 100gr

Kalorije: 304 Kalorije
 • Masti ukupno 0g
  • Zasićene masti 0g
  • Transmasti 0g
  • Holesterol 0mg
 • Natrijum 4mg
 • Ugljeni hidrati 82.40g
  • Vlakna 0.2g
  • Šećeri 82.12g
  • Proteini 0.30g

Pčela na cvetu bagrema

Kristalizacija meda

Kristalizacija je prirodan fizičko-hemijski proces prelaska tečnog meda u kristalisano stanje. Med zadržava sve hranljive i lekovite osobine, ne menjajući svoj sastav.

Svaki med kristališe, do kristalizacije ranije dolazi kod meda u kome glukoza dominira nad fruktozom što je slučaj sa livadskim i cvetnim medom dok kod bagremovog meda je slučaj obrnut i on veoma sporo kristališe.

Kristalisani med se može vratiti u tečno stanje, bez gubitaka zagrevanjem maksimalno do 40°C.

Treba razvijati kulturu konzumiranja kristalisanog meda, jer se on duže zadržava u usnoj duplji i tako se na najbolji način iskorišćavaju njegovi sastojci od kojih se mnogi resorbuju još u ustima, ne dolazeći u kontakt sa želudačnom kiselinom.

kristalizovan med

Dnevne doze meda

Normalne dnevne količine meda su:
za odrasle: 60-100g, podeljene u 3-4 doze u toku dana;
za decu: 30-50g, 3-4 puta u toku dana.

Med i preparati sa medom koriste se tako što se sto duže drže u ustima dok se ne rastope. Ili mogu da se rastope u mlakoj vodi i potom popiju.

Potrebno je da se posebno istakne da je najgori način uzimanja meda, kao i preparata sa medom, kada se med proguta i zatim popije hladna voda.

pcele i med - recept za uspesan vek

Med i limun

Limun se od davnina koristi u lečenju prehlada i upaljenog grla. Može služiti i za detoksikaciju organizma.

Sadrži dosta vitamina C, deluje protiv virusa i bakterija, jača imuni sistem i razredjuje sluz.

Med je prirodni lek za prehladu zbog svojih antibakterijskih svojstava. On jača imuni sistem i ubrzava vreme koje je telu potrebno da se oporavi od bolesti.

Med u kombinaciji sa limunom može vam pomoći kao preventiva protiv gripa, a uz ovaj napitak možete i smršati uz naravno umerenu fizičku aktivnost

Za pravljenje ovog napitka potrebno vam je:

 • sok od pola limuna
 • jedna kašičica meda
 • topla voda
Napitak se pije ujutru a da bi efekti bili vidljivi, med i limun se moraju koristiti neko vreme.

med i limun

Med i cimet

Med i cimet od davnina se koriste u lečenju ljudi. I med i cimet ponaosob imaju mnoštvo lekovitih osobina.

Pored toga što se koristi kao zaslađivač med je i prirodni antibiotik, obnavlja iscrpljeni organizam, daje mu vedrinu i snagu.

Cimet je izmlevena unutrašnja kora drveta cimetovca ili po latinskom cinnamomun. Raste u Aziji a posebno je cenjen cimet poreklom sa Šri lanke.

U starom Rimu cimet je bio je nekoliko puta skuplji od srebra. Kineska i Aurvedska medicina cimet koriste kao lek za mnoge bolesti, u borbi protiv prehlada, kašlja, problema sa varenjem i dr.

Med i cimet zajedno služe za očuvanje zdravlja, daju vitalnost, mladost i plodnost, regenerišu organizam i povećava mu otpornost. Neke studije ukazuju da med i cimet u kombinaciji utiču na produžavanje ljudskog veka.

Med i cimet upotrebljavaju se za:

 • Jačanje imuniteta
 • Bolje varenje hrane
 • Dugovečnost
 • Kod upale zglobova (artritis)
 • Protiv zubobolje
 • Protiv holesterola
 • Protiv prehlada
 • Kod infekcija bešike
 • Protiv umora
 • Protiv bubuljica i infekcija kože
 • Za mršavljenje

med i cimet

Med ( Bagremov i Livadski ) Cena i Naručivanje.

Bagremov med 1kg - 1000din

Bagremov med 740gr - 800din

Livadski med 1kg - 1000din

Livadski med 740gr - 800din


Isporuka proizvoda Postexpressom na teritoriji čitave Srbije

Kupac snosi troškove poštarine

Naručivanje preko e-maila: pitajpcelara@pcelinjacistankovic.com

Telefona: +381 65/42-66-436

Facebook strane: @pcelinjacistankovic @pcelinjacistankovic

Sve proizvode pri slanju dobro pakujemo kako ne bi doslo do loma u transportu